Schouderklachten

Schouderpijn voel je vaak rondom de schouderkop, de bovenarm of aan de voorkant van de schouder. De pijn kan ontstaan door een overbelasting in werk of sport, een plotselinge beweging, of spontaan, wat je vaker ziet in het geval van een betrokken slijmbeurs. We gaan een aantal oorzaken benoemen en geven een korte uitleg;

Impingement

Hierbij ontstaat een irritatie van de structuren van de schouder die onder je “schouderdak” en boven de schouderkop lopen. De structuren die hier tussen lopen moeten genoeg ruimte hebben en houden om vrij te kunnen bewegen. Is een structuur geïrriteerd of ontstoken, kan er zwelling ontstaan waardoor er in de beweging een “inklemming” plaats vind. Ook wanneer de beweging van de schouder niet goed is, kan dit gebeuren, of wanneer er een structuur rondom het schouder gebied, deze “tussenruimte” kleiner maakt.

De pijn die je voelt treed vaak op in een specifiek gebied, een “painfull arc”. Bewegingen onder de hoogte van de schouder lukken vaak wel, boven de macht wordt een ander verhaal.

Myofasciale triggerpoints

Myofasciale triggerpoints zie je vaak als gevolg van overbelasting of van een verkeerd gebruik van de schouder. Meestal is dit een gevolg van iets anders wat aan de hand is/was in de schouder. Het is in principe een hele kleine verkramping in de spier, waarbij er een verhoogde hoeveelheid (toxische) stoffen aanwezig zijn die zorgen voor pijn.

Het typische van triggerpoints die actief zijn, is dat ze kunnen uitstralen naar een herkenbaar pijngebied, en hierdoor wel een oorzaak kunnen zijn van pijnklachten.

Triggerpoints zijn erg effectief te behandelen met specifieke triggerpoint technieken. Er moet natuurlijk altijd worden gekeken naar de verdere oorzaak van deze triggerpoints, om te voorkomen dat de schouderpijn weer terugkeert!

Ontstekingen

Bij een peesontsteking of slijmbeursontsteking ontstaat er een irritatie en verdikking van de structuur. Een ontsteking geeft vaak constante pijn. De pijn kan fluctueren, en erger worden bij meer beweging, maar gaat nooit helemaal weg. Vaak is pijnstilling nodig om dit proces te remmen en verder te kunnen met het behandelen van de schouder.

Afspraak-maken-wit

Direct een afspraak maken?

06-31658918 | info@fysiotherapiedirect.nl

Afspraak-maken-wit

Direct een afspraak maken?

06-31658918 | info@fysiotherapiedirect.nl